Gevoelige tanden

Voel je een pijnscheut in je tanden als je iets warms eet of drinkt?

Laat de gedachte aan het bijten in een ijsje of een koude, harde appel je huiveren? Gevoelige tanden kunnen voor veel mensen een last zijn en kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het is altijd belangrijk om advies te vragen aan een tandarts, zodat de bron van het probleem kan worden geïdentificeerd en behandeld. Er zijn verschillende oorzaken van gevoeligheid:

Tand erosie, of het verlies van tandglazuur, kan ook gevoeligheid veroorzaken. Glazuur is de harde buitenste laag van een tand die het gevoelige tandbeen daaronder beschermt. Als het tandglazuur versleten of geërodeerd is, komt dit tandbeen bloot te liggen, wat kan leiden tot pijn en gevoeligheid, die bij extreme temperaturen kunnen verergeren.

Afspraak maken?
Bel 010 244 9801

Erosie kan worden veroorzaakt door uw dieet (frequente consumptie van hoog suikergehalte of hoog zuur voedsel of drank), tandenpoets gewoonten (te hard poetsen), tandenknarsen, bepaalde medische aandoeningen en eetstoornissen.

Tijdelijke pijn kan worden ervaren na het bleken van de tanden en wordt behandeld met ‘over the counter’ pijnstillers.

Voor de beste tips voor de bescherming van uw glazuur en voor een effectieve behandeling van gevoelige tanden, komt u naar de praktijk voor een controle en wij maken voor u een geïndividualiseerd verzorgingsplan.

Gevoelige tanden

Symptomen van gevoelige tanden

Mensen met gevoelige tanden kunnen pijn of ongemak ervaren als reactie op bepaalde triggers. U kunt deze pijn voelen bij de wortels van de aangetaste tanden. De meest voorkomende triggers zijn:

  • warm voedsel en warme dranken
  • koude voedingsmiddelen en dranken
  • koude lucht
  • zoete levensmiddelen en dranken
  • zure levensmiddelen en dranken
  • koud water, vooral tijdens routinematige tandheelkundige reinigings beurten
  • tanden poetsen of flossen
  • mondspoelingen op basis van alcohol

Je symptomen kunnen komen en gaan na verloop van tijd zonder duidelijke reden. Ze kunnen variëren van mild tot intens.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Sommige mensen hebben van nature gevoelige tanden dan anderen omdat ze dunner glazuur hebben. Het glazuur is de buitenste laag van de tand die deze beschermt. In veel gevallen kan het glazuur van de tand afslijten:

  • Te hard tandenpoetsen.
  • Met een harde tandenborstel poetsen.
  • Tandenknarsen ’s nachts.
  • Het regelmatig eten of drinken van zure levensmiddelen en dranken.

Soms kunnen andere omstandigheden leiden tot tandgevoeligheid. Gastro-esofageale reflux (GERD) kan bijvoorbeeld leiden tot zuur in de maag en slokdarm en kan na verloop van tijd de tanden afslijten. Aandoeningen die frequent braken veroorzaken – waaronder gastroparese en boulimia – kunnen ook leiden tot zure afslijting van het glazuur.

Terugtrekkend tandvlees kan delen van de tand blootleggen en onbeschermd laten, waardoor ook gevoeligheid kan ontstaan.

Tandbederf, gebroken tanden, afgebroken tanden en versleten vullingen of kronen kunnen het tandbeen van de tand blootleggen, waardoor gevoeligheid ontstaat. Als dit het geval is, voelt u waarschijnlijk alleen gevoeligheid in één bepaalde tand of gebied in de mond in plaats van de meerderheid van de tanden.

Uw tanden kunnen tijdelijk gevoelig zijn na tandheelkundige werkzaamheden, zoals het krijgen van vullingen, kronen of het bleken van tanden. In dit geval is de gevoeligheid ook beperkt tot één tand of het gebit rondom de ontvangen tand of kies. Dit zou na enkele dagen moeten verdwijnen.

Wat kunt u zelf doen aan gevoelige tanden?

Wat kunt u zelf doen aan gevoelige tanden?

Als uw tandgevoeligheid mild is, kunt u een vrij verkrijgbare tandheelkundige behandeling proberen.

  • Kies tandpasta die speciaal voor gevoelige tanden is gemaakt. Deze tandpasta’s hebben geen irriterende ingrediënten, en kunnen desensibiliserende ingrediënten hebben die het ongemak van het reizen naar de zenuw van de tand helpen blokkeren.
  • Als het gaat om mondwater, kies dan voor een alcoholvrije mondspoeling, omdat dit minder irriterend is voor gevoelige tanden.
  • Het gebruik van zachte tandenborstels en zachter poetsen kan ook helpen. Zachte tandenborstels worden als zodanig bestempeld.

Er zijn meestal verschillende toepassingen nodig om deze middelen te laten werken. U zou binnen een week een verbetering moeten zien.

Als thuisbehandelingen niet werken, kunt u met de tandarts praten over tandpasta op recept en mondwater. We kunnen ook fluoride gel of desensibilisatie middelen op recept in het kantoor toepassen. Deze kunnen helpen om het glazuur te versterken en uw tanden te beschermen.

Behandeling van medische aandoeningen die gevoelige tanden veroorzaken

Als de onderliggende omstandigheden ervoor zorgen dat uw tanden gevoelig zijn, wilt u ze behandelen voordat ze het glazuur doen slijten en de tanden beschadigen.

GERD kan worden behandeld met zuur reducerende middelen en boulimia moet worden behandeld onder toezicht van een psychiater.

Terugtrekkend tandvlees kan worden behandeld door zachter te poetsen en een goede mondhygiëne te handhaven. In geval van intense gevoeligheid en ongemak als gevolg van ernstige terugtrekkend tandvlees, kan uw tandarts het gebruik van een tandvleestransplantaat aanraden. Bij deze procedure wordt weefsel uit het gehemelte genomen en over de wortel gelegd om de tand te beschermen.

U kunt uzelf trainen om te stoppen met het vastklemmen of slijpen van uw tanden door er op te letten dat u dit overdag niet doet. Het verminderen van stress en cafeïne voor het slapen gaan kan ook helpen voorkomen dat u ‘s nachts uw tanden gaat poetsen. Als dit niet werkt, kunt u ‘s nachts een mondbeschermer gebruiken om te voorkomen dat het tandenknarsen uw tanden beschadigt.

Wat zijn de vooruitzichten voor de gevoeligheid van de tanden?

Als uw tanden gevoelig zijn en het moeilijk is om te eten, praat dan met uw tandarts over het vinden van een oplossing. Er zijn veel tandpasta’s en mondspoelingen voor gevoelige tanden verkrijgbaar over de toonbank.

Als deze niet effectief zijn, praat dan met ons tandarts over tandpasta en mondspoeling op recept. U moet ook een afspraak maken met de tandarts als u symptomen van gaatjes of mogelijke wortelschade ervaart, zodat u snel een behandeling kunt krijgen en complicaties kunt voorkomen.

Deze symptomen kunnen onder andere zijn:

  • Spontane tandpijn die zonder duidelijke oorzaak optreedt.
  • Tandgevoeligheid gelokaliseerd op één tand.
  • Scherpere pijn in plaats van mildere pijn.
  • Vlekken op het oppervlak van uw tanden.
  • Pijn bij het bijten of kauwen.

Tandartspraktijk Dentia

Beukelsdijk 159A
3022 DE Rotterdam

010 244 9801
info@dentaldentia.nl

Routebeschrijving

Waarom kiest u voor ons?

Een moderne tandartspraktijk
Alle specialisten onder 1 dak
Intern tandtechnisch laboratorium
Bekend bij alle zorgverzekeraars
Binnen 1 dag een afspraak
Voorrangsregeling bij spoed
Geen gedoe met de verzekering
Behandeling in meerdere talen

Afspraak maken?
Bel 010 244 9801

Tandartspraktijk Dentia in Rotterdam

Bel 010 244 9801 voor een afspraak

Heeft u naar aanleiding van alle informatie op onze site nog steeds vragen aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen of telefonisch contact met ons op te nemen. We staan u graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Call Now Button